Olika typer och modeller av skotrar

”Skoter” är ett ord som kan betyda många saker, och som de flesta nog associerar till väldigt olika miljöer. Den kanske vanligaste associationen är en moppe i stadsmiljö. En skoter är nämligen en slags moped med ett specifikt utseende. Den har relativt små hjul, motorn är inbyggd, och framtill sitter ett vindskydd som täcker benen på föraren. En av de mest klassiska skotrarna är Vespan, som blivit så ikonisk att ordet ”vespa” ofta används som synonymt med skoter.

En annan miljö som kan associeras till ordet ”skoter” är öppna hav och vattendrag. En form av skoter är nämligen vattenskotern. Vattenskotern kan beskrivas som en liten motorbåt (i Sverige dras gränsen vid max fyra meter lång) där föraren står eller sitter gränsle över den. Den är gjord för att färdas i höga hastigheter, men inte långa sträckor, och kan oftast bara bära mellan en och tre passagerare.

Slutligen finns det sannolikt en grupp människor som associerar ordet ”skoter” till vinter och snölandskap. De människorna åker troligtvis snöskoter. En snöskoter är till storleken lik en vattenskoter, men undersidan är inte båtskrovsformad. Snöskotern har istället band och skidor undertill som gör den väl anpassad att köra på snö. En av de vanligaste skotertillverkarna var tidigare Ockelbo, som var en svensk tillverkare. Detta varumärke försvann dock 1989, då det köptes upp av Bombardier. Bombardier äger också det finska varumärket Lynx, vars skotrar tillverkas i Rovaniemi i Finland, och som idag är ett av de vanligaste snöskotermärkena i Norden och Ryssland.Olika typer av skoter 1

Snöskotrar kan i sig delas upp i flera olika typer beroende på vilket syfte de har. Ett exempel är arbetsskotrar, som är tänkta att användas för tyngre uppgifter och därför har längre drivmatta, eller två drivmattor i bredd, och en starkare motor. Snöskotrar används också i olika motorsportgrenar, och det finns typer kallade sportskotrar som är anpassade till detta. Den typ som lekmän kanske tänker på i första hand är touringskotern, som kan användas för skotersafari eller turer på fjället.

Det som alla dessa skotrar har gemensamt, oavsett om de går på land, vatten eller snö, är att de drar bränsle. För dig som är intresserad av att trimma motorn på din skoter finns det bra alternativ hos dieselkraft.se som bland annat erbjuder dieseltrim.

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2020 Skoterevent

virtuoso