Förarbevis snöskoter

Snöskotern kan innebära en mängd olika möjligheter. Det är ett effektivt sätt att transportera sig till platser i vildmarken som kan vara svåra att nå till fots eller på skidor, den kan vara ett arbetsredskap för de som har renar och den kan vara ett nöje att köra i sig. Men det är inte bara att sätta sig på skotern och åka – du måste ha rätt tillstånd och kunskap.

Innan 2009 behövde man något som kallades ”förarbevis för terrängskoter” för att få åka snöskoter. Från och med 2009 fram till 2013 har dessa dock fasats ut, och ersatts av ett så kallat ”förarbevis för terränghjuling och snöskoter”. Under övergångsperioden kunde de som hade det gamla förarbeviset byta ut det mot det nya, men sedan den 1 november 2013 måste alla som inte har bytt ut förarbeviset, eller som vill skaffa ett nytt förarbevis, genomgå hela proceduren för att få det utfärdat. Ett undantag från detta är om du innehar ett körkort för personbil eller traktor, som utfärdades innan den 1 januari 2000. Då är körkortet giltigt även för att köra snöskoter.

Proceduren för att få ett nytt förarbevis är dock inte komplicerad. För att få övningsköra en snöskoter måste du vara minst 15 år och 9 månader gammal. Du kan dock inte övningsköra privat, utan måste göra det tillsammans med en godkänd utbildare. Du kan få förarbeviset utfärdat från och med att du fyllt 16 år. Du måste gå en utbildning hos en utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen, som går ut på att du ska lära dig att hantera skotern och vilka regler som gäller om var du får köra och hur. Du måste sedan göra ett teoriprov. Om detta blir godkänt får du ditt förarbevis, du behöver inte göra ett särskilt körprov. För att få förarbeviset när du har blivit godkänd måste du skicka in en ansökningsblankett till Transportstyrelsen. Du måste också betala en avgift på 150 kronor och skicka in ett foto på dig själv som är anpassat efter ID-handlingar. När du har gjort detta kommer förarbeviset att skickas hem till dig.Förarbevis skoter 2

När du väl har ditt förarbevis gäller samma regler som för ett vanligt körkort, det vill säga att det kan tas ifrån dig om du bryter mot trafikregler. Till exempel får du inte köra skoter när du är onykter, och gränsen är densamma som för personbilar, det vill säga 0,2 promille. Andra saker, som att visa hänsyn till skidåkare, renar, och naturen i allmänhet, är ren vett och etikett som skoteråkare. Om du respekterar andra kommer de att respektera dig, och ni kan alla njuta av naturen på ert sätt.

 

Taggar: , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Skoterevent